kr.0,00
0
0
Subtotal: kr.0,00
Ingen produkter i kurven
0
0
Subtotal: kr.0,00
Ingen produkter i kurven

Fri fragt fra 3.000,- DKK

Hvordan laver man æblemost?

Lav din egen æblemost

Hvordan laver man æblemost, hvilke redskaber skal man bruge, hvordan skal det opbevares og hvor længe kan det holde sig? Det og meget mere vil du få svar på  i dette blogindlæg. Men først lidt fakta om æbler i Danmark.

Æbler i Danmark

2,7 millioner æbletræer er der ca. i Danmark og det danske klima er helt perfekt at dyrke æbler i. I Danmark har der været vildæbler siden stenalderen, de voksede på træer med torne og var ikke søde som de vi kender i dag.

Æbletræer i den søde udgave, har vokset i Danmark siden 1100-tallet hvor munke indførte dem i form af frø og podekviste sydfra. Der har muligvis vokset søde æbler siden vikingetiden, da der er fundet rester af dem ombord på vikingeskibe. De er sikkert taget med hjem af vikingerne på deres togter til England. Da de er spist er de blevet smidt som affald og har slået rod forskellige steder.

Det var munke der stod for udbredelsen af æbledyrkning og da de forsvandt efter reformationen, blev det indført ved lov at danske bønder skulle pode træer. I 1696 åbnede den første danske frugtplantage, den lå på Als og med tiden kom der flere til over hele landet. Der blev uddelt gratis frugttræer til bønderne og især på Sydfyn blev der uddelt mange træer af godsejeren på Valdemars slot.

Frugttræer i haven

Æblehøsten er havens smukke afslutning på sommerens varme og lange lyse nætter. De modne æbler indvarsler den farverige overgang fra sommer til efterår. For de fleste æblesorter ligger høsttiden mellem august og oktober måned. Ved at dyrke forskellige æblesorter, der modner på forskellige tidspunkter, kan du sikre en kontinuerlig forsyning af friske æbler i din have fra sensommer til efterår. Der er endda en håndfuld sorter, der bevarer deres saftige modenhed helt ind i december måned.

Men hvordan ved du, hvornår dine æbler er modne og klar til at blive plukket? Der er et par tricks, du kan bruge. Prøv at dreje et æble et halvt omgang og se, om det nemt løsner sig fra grenen. Dette er ofte et tegn på modenhed. En anden indikator er pletternes farve, de bliver mørkere med tiden, og hvis bladene begynder at falde, er det en anden tydelig markør.

Skurv er en almindelig kosmetisk bekymring, hvor æblets skræl udvikler mærker. Heldigvis kan æbler med skurv stadig nydes og er helt sikre at bruge til æblemost.

Så tag en spand, inviter familien til høstfest, og pluk de modne æbler også dem med karakter. Når først du har udstyret, venter litervis af søde gyldne dråber.

smukke røde æbler, næsten modne

Udstyr

Det kræver selvfølgelig lidt udstyr at moste æblerne og få dem udnyttet bedst muligt. Hos Handywomanshop sælger jeg selvfølgelig det rigtige udstyr, så du kan moste dine æbler, pærer, blommer eller hvad du ellers måtte have af frugt i haven.

Først skal man have samlet sine æbler og de skal gerne være søde og sprøde smagen. De skal vaskes grundigt og de dårlige skal sorteres fra. De dårlige er dem med råd, mug eller dyrelort på. De rene æbler skal derefter brydes op i mindre stykker, så du kan presse saften ud af frugtkødet. Det skal du bruge en frugtmøllekværn til. Man kan simpelthen ikke presse sine æbler uden at de bliver findelt og blødt op.

Når æblerne er kværnet og er blevet til pulp, skal de op i en frugtpresse. Der har jeg flere udgaver, de kan alle ses her. Jeg har selv brugt denne model hos mine bedsteforældre og smagen af æblemost er fyldt med minder om støvede somre og lune efterårsdage, hvor vi stod ude i haven og fik lavet litervis af lækker æblemost.

Jeanne moster på livet løs

Mosten kan kommes på rene flasker og holde sig i ca. en uge i køleskabet. Hvis du ønsker en længere holdbarhed, skal de pasteuriseres.

Efterbehandling

Du kan opnå en længere holdbarhed på din æblemost, ved at pasteurisere/varmebehandle eller fryse mosten. Æblemosten skal varmes op til 82 grader i ca. 15 sekunder. Den varme most skal hældes på rene flasker, med så lidt luft i flasken som muligt. Så vendes flasken på hovedet, så også proppen bliver varm og skaber undertryk når afkølet.

Du kan også vælge at fryse mosten ned og på den måde forlænge holdbarheden. Der er det også vigtigt at flaskerne er rene og at de kan holde til at komme i fryseren.

 

Så er der bare at nyde skål og du må nyde din lækre most.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top